www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Tomāti želejā
 
Marinēšanas trakums plosās pilnā sparā !

Tomāti, tomātiņi - mazi un smukiņi, tā vien prasās uz marinādes burku ...
A ko darīt ar lielajiem "lauku siltumnīcas tupeņiem" ? ni burkā iebāzt, ni apēst visus var pagūt ...

izeja ir klasiska - taisam tomātus želejā, kur tomātu manta smalki sagriezta kopā ar sīpoliem ...

turpinam iesākto "pagraba burku" tēmu un ķeramies klāt ...
 
Tomāti želejā
 
vajadzīgs :

1. lielie pašmāju tomāti - pamatam
2. cukurs, sāls, etiķis - marinādei
3. sīpoli - asumam
4. kādi zaļbarības laksti - piedevai
garšvielas - lauru lapas, melnie pipari, smaržīgie pipari, krustnagliņas
un protamistiski želatīns recekļa veidošanai

burkas ar vākiem, kur visu labumu sabrūķēt
un divi grāpīši - viens marinādei otrs ar platāku dibenu kur visu pasterizēt
sākam lietas ar želatīna izvirtībām ...
kādi tik svētie kari neiet par tā daudzumu un proporcijām
viens teiks, ka 50 grami uz litru
otrs pie pupa sitot apgalvos, ka divas tējkarotes uz burku
trešais vispār visu mērīs paciņās un "divas pakas uz spaini"
un kā parasti viss tas būs blēņas ...

Tie laiki, kad bodēs bija tikai viena veida želatīns, sen ir garām un ticēt "vecomāšu dotajām" proporcijām vairs nevar ...

lūk "iluztratīfs" piemērs - igauņu un vācu želatīns
igauņu želtīna paciņa - paredzēta puslitram svars 15g
vācu želatīna paciņa arī puslitram, bet svars tikai 9 grami
te neiet runa par to kurš labāks, bet gan tikai par daudzumiem kā tādiem
kā redzam vācu želatīns ir gandrīz divreiz "kreptīgāks"

jo kur ir sāpe ? salasāmies šos "gramu", "tējkarošu", "paciņu" ieteikumus un tad sanāk želeja da' nekāda
vai puņķaina žļurga vai receklis ciets kā gumija ...

tamdēļ neklausam nekādus ieteikumus, bet gan lasam lietošanas instrukciju uz nopirktās želatīna paciņas un pie tās arī pieturamies ...

vidēji uz 4 puslitra burkām vajag 1 litru marinādes - tas ar tāds "no pirksta izzīsts" daudzums, jo viss karājas no tā cik cieši burku ar sīpoliem un tomātiem pildīs ...
 
Tomāti želejā
 
vispirms ķēramies pie želatīna uzbriedināšanas ...
sagatavojam novārītu un atdzesētu ūdeni
un iemaisaim želatīnu "cik nu vajag"
es gatavoju 1l marinādes un man vajadzēja 2 paciņas t.i. 30g
atkārtoju tie nav nekādi stingri definēti daudzumi - paši skatamies paciņas instrukciju

cik ilgi jābriedina ?
arī nekādu stingri definētu laiku nosaukt nevar - lasam uz paciņas
tie laiki var būt i 10 minūtes i stunda - viss no želatīna "pasugas" atkarājas

galvenais ir, lai briedinot ūdens būtu vēss un visā turpmākajā gatvošanas procesā želatīns netiktu uzvārīts

iemaisam kādā mazā bļodiņā želatīnu un liekam maliņā ...
 
Tomāti želejā
 
nomizojam sīpolus...
 
Tomāti želejā
 
sagriežam sīpolu smukos rimbuļos un nolobam pāris ķiplokdaivas ...
 
Tomāti želejā
 
sagatavojam tīras burkas un kādu zaļbarības lakstu
 
 Tomāti želejā
 
liekam burku dibenā pa zaļuma lakstam
pa vienai laurulapai
un ķiplokdaivai
 
Tomāti želejā
 
katrā burkā liekam garšvielu maisījumu - gāds nu kuram labāk garšo

šoreiz "uz burku" izvēlējos - divus smaržīgos piparus, sešus melnos piparus un četras krustnagliņas
 
Tomāti želejā
 
nomazgājam tomātu un šņakājot šķēlītēs kārtojam burku pilnu - sīpoli, tomāti, sīpoli, tomāti
 
Tomāti želejā
 
līdz burciņas ir pilnas ar tomātiem un sīpoliem
 
Tomāti želejā
 
nelielā katliņā vārīsim marinādi

lejam aukstu ūdeni - cik daudz ?
to rēķinam paši ņemot vērā, ka papildus nāks želatīns klāt

man vajadzeja vienu litru, zelatīns briedinās 200 gramos, itogo jāuzvāra 800 grami ūdens

piemetam šķipsnu smaržīgo piparu un krustnagliņu
 
Tomāti želejā
 
gaidam kamēr marināde uzvāras, un ņemam grāpi nost no uguns, lai nedaudz atdziest
 
Tomāti želejā
 
grāpī ar platu dibenu ielejam kādu 1/3daļu ūdens un uzvāram tajā burku vākus
 
Tomāti želejā
 
lai kādu mirkli vāki pavāras, nokaujot veikala baciļus

ņemam grāpi no uguns nost
 
Tomāti želejā
 
pabeidzam gatavot marinādi pievienojot cukuru, sāli un etiķi - klasiski apspēlējot saldo, sāļo un skābo ...
proporcijas katrs atrodam savas, bet daudz nepārcenšamies, citādi želeja būs pārlieku "ugunīga"
teiksim, viena ēdamkarote sāls, divas ēdamkarotes cukura un ēdamkarote etiķa esences
 
Tomāti želejā
 
kamēr marināde karsta, iemaisam tajā uzbriedināto želatīnu
 
Tomāti želejā
 
rūpīgi samaisam marinādi, lai želatīns vienmērīgi izšķīst ...
 
Tomāti želejā
 
Salejam marinādi burkās ...

tad uzliekam burkām "novārītos" vākus
Ciet negriežam !
lai vāki brīvi stāv virsū ...
 
Tomāti želejā
 
tagad gatavosimies burku pasterizēšanai lai apkautu visus baciļus

tākā želatīns ļoti nemīl karstumu, tad jācenšas temperatūru turēt 70-80 grādu robežās
"uz aci" tā ir temperatūra, kad tvaiks virmo, bet burbulīši tikai vietvietām mazliet ceļas

salīdzinot ar "šķidro" tomātu pasterizēšanu šoreiz jākarsē burkas būs ilgāk, kādas minūtes 25-30

obligāti ieklājam grāpī kādu virtuves dvieli - tas neļaus burku dibeniem skarties klāt grāpim un burku saturs uzsils vienmērīgi ...
 
Tomāti želejā
 
liekam burkas, tā lai ūdens ir cik var gar burkas sānu, ja vajag uzmanīgi pielejam ūdeni gar maliņu grāpim klāt

un pievēršam uzmanību tam, ka vāki ir vislaik virsū, bet nav piegriesti
tā tiem arī ir jāpaliek visu pasterizācijas laiku, jo uzsilušais burkas saturs papildus nokarsēs vēlreiz vākus

stāvam grāpim blakus un vislaik uzmanam, lai ūdens tikai tvaiko un daži burbulīši uzpeld
nokarsējam šādi burkas kādas minūtes 30mit
 
Tomāti želejā
 
kad burkas pusstundiņu ir pasterizētas ...
viegli ar pirkstiem aizgriežam vākus ciet
ar virtuves cimdu izceļam burku laukā, jo viss ir karsts un aizgriežam burku pavisam ciet

viegli pakratam burku, lai gaisa burbulīši uzpeld uz virspusi un fiksi ietinam burkas virtuves segā "lai sautējas"
burkas otrādi griest nevajag, jo jau atdziestot marināde sāks saželēt receklī
 
Tomāti želejā
 
kad burkas atdzisušas, ieliekam tās ledusskapī vēsumā, lai želeja paliek īsteni stingra

krājumi ziemai gatavi !
 
Tomāti želejā
 
 
Saimniek, Tu ko ? tomāti, sīpoli, tomāti, sīpoli a KUR GAĻA ? ...
  
Tomāti želejā
 

www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv